Thursday, April 23, 2020

Mitin Shiro

Shiro is a homogeneous stew whose primary ingredient is powdered chickpeas or broad bean meal. (Shimbra) It is often prepared with the addition of minced onions, garlic and, depending upon regional variation, ground ginger or chopped tomatoes and chili-peppers. Shiro is served atop injera or kitcha (a sugarless pancake kind of bread). However, it can be cooked in shredded taita and eaten with a spoon, this version would be called shiro fit-fit. Shiro is an essential part of Ethiopian. It is a favorite dish during special occasions, including Lent, Ramadan, and other fasting seasons. It is a Vegan food, but there are variations including Nitre Kibbe (a spiced, clarified butter) or meat (in which case it is called bozena shiro). Mitten Shiro is a blend of shiro powder and pre mix spices.

ምጥን ሽሮ

ሽሮ  ወጥ በመሰረታዊነት የሚዘጋጀው ከተፈጨ ሽንብራ ወይም ከ አተር የሚቀመም አንድ አይነት የሆነ ወጥ ነው:: (ሽንብራ) በአብዛኛው ሲዘጋጅ ሽንኩርት ተከትፎ፣ ነጭ ሽንኩርት እና፣ የአካባቢውን ልዩነት መሰረት ባደረገ መልኩ ደግሞ፣ የተፈጨ ዝንጅብል ወይም የተከተፈ ቲማቲም እና የቃሪያ ማጣፈጫ:: ሽሮ የሚቀርበው በእንጀራ ላይ ወይም በቂጣ(ስኳር የሌለበት የፓንኬክ ዳቦ የሚመስል) ተደርጎ ነው:: ነገር ግን፣ በፍትፍት መልኩ አዘጋጅቶ በማንኪያ መመገብ ይቻላል፣ ይህኛው አይነት ሽሮ ፍትፍት ይባላል:: ሽሮ የኢትዮጵያውያን ዋና የሆነ ነገር ነው:: በተለዩ ሁኔታወች ላይም ተወዳጅ ምግባቸው ነው ተወዳጅነቱም፣ በሁዳዴ ጾም፣ በረመዳን እንዲሁም ሌሌች የጾም ወቅቶችን ያካትታል:: የአትክልት ተመጋቢወች ምግብ ቢሆንም ንጥር ቅቤ ወይም ስጋ ተጨምሮበት በቦዘና ሽሮ መልኩ ሊዘጋጅ ይችላል:: ምጥን ሽሮ የሽሮ ዱቄት እና ቀድመው ከተዘጋጁ ቅመሞች የሚቀየጥ ነው::

No comments:

Post a Comment

Quick Guide to Every Herb and Spice in the Kitchen – በማድቤት ውስጥ የእያንንዱ ቅጠል እና ቅመም ፈጣን መመርያ

ደረቅ ቅጠሎች እና ቅመሞች አሳፎቲዳ (አሳፌቲዳ) – አሳፎቲዳ በህንድ አመጋገብ ውስጥ የምግብ መፈጨትን ለመርዳት የሚጠቅም ሲሆን የበሰለ ዝንጅብል ሽንኩርት ቃና ያለው ጠንካራ ሽታ አለው፡፡ አቾቴ ማጣበቂያ እና ዱቄት ...