Korarima or Korerima
Many recipes we see online for Ethiopian cooking, state the use of cardamon. This is of course correct but the type of these pods differs enormously. In Ethiopian cuisine, the cardamom also known as Korarima, Korerima, False Cardamom and Ethiopian Cardamom, is hugely different in taste, smell and size to its smaller black and green cousins. The smaller black pod used in lots of Indian (Asian) cooking does has a small resemblance and is far closer is taste than the green type. Known as Hill cardamom, Bengal cardamom, greater cardamom, Indian cardamom, Nepal cardamom, winged cardamom, or even brown cardamom, is roughly a eighth of the size as the one used in Ethiopia. The more common green cardamom is much smaller than even its black cousin and in taste, does not even get close to much larger Ethiopian variety. Aframomum corrorima or what we call Korerima is used in many ways in Ethiopian cuisine including Berbere, Mitmita, Nite Kibbeh or Niter Kibe (Spiced butter) as well on occasions in coffee and as a herbal medicine. The importance of Korerima cannot be over stated within Ethiopian Cooking. The bottom line is, when cooking any Ethiopian food, stay away from the green Cardamom, maybe if you just cannot get Korerima use the smaller black Cardamom, but of course if you can get the real deal and make your Ethiopian food taste as it should.
ኮረሪማ
አብዛኞቹ የድረገጽ የኢትዮጵያ ምግብ ማብሰል መምሪያዎች፣ አጠቃለው ኮረሪማ ብለው ይናገራሉ:: በሀሳብ ደረጃ ትክክል ናቸው ግን የፍልፋዩ ነገር እጅግ በጣም ይለያያል፣ ይህም ኮረሪማም ኮረሪማ ተብሎ ቢታወቅም፣ የውሸት ኮረሪማና የኢትዮጵያ ኮረሪማ፣ በብዙ ነገር ይለያያሉ በ ጣዕም፣ በሽታ እና በመጠን ከ ትንሹ ጥቁሩ እና አረንጓዴው አይነቱ ይለያል:: ትንሹና ጥቁሩ ፍልፋይ በአብዛኞቹ የህንድ የማብሰል ሂደት ውስጥ ይጠቀሙታል በትንሹም መመሳሰል አለው በጣዕም ደረጃ ግን ከ አረንጓዴው አይነቱ ምንም መመሳሰል የለውም:: በሌሎች አጠራሮቹም ሂል ኮረሪማ፣ ቤንጋል ኮረሪማ፣ ታላቁ ኮረሪማ፣ የህንድ ኮረሪማ፣ የኔፓል ኮረሪማ፣ ክንፋሙ ኮረሪማ ወይም ቡናማ ኮረሪማ እንኳ በመጠን ደረጃ የኢትዮጵያን ኮረሪማ አንድ ስምንተኛ ነው የሚሆነው:: በብዛት የተለመደው አረንጓዴው ኮረሪማ እንኳ በመጠን ከጥቁሩ ኮረሪማ በጣም ያነሰ ነው በጣዕሙም ቢሆን በጣም ትልቅ ከሆነው የኢትዮጵያ አይነቱ ጋር ምንም መቀራረብ የላቸውም:: አፍራሞሙም ኮረሪማ ወይም እንዲሁ ኮረሪማ ብለን የምንጠራው በኢትዮጵያውያን የምግብ አዘገጃጀት በተለያየ መልኩ ይጠቀሙታል ከነዚህም ውስጥ በበርበሬ፣ በሚጥሚጣ፣ በንጥር ቅቤ እንዲሁም እነደሁኔታው በቡና እና በ እጽዋት መድሀኒት ያገልግላል:: በኢትዮጵያውያን የማብሰል ሂደት ውስጥ የኮረሪማ ጥቅም ሊጋነን አይችልም:: ሊሰመርበት የሚገባው፣ የኢትዮጵያን ምግብ ስታዘጋጁ አረንጓዴ ኮረሪማ ፈጽሞ መጠቀም አያስፈልግም፣ ምናልባት እንኳ ትክክለኛውን ኮረሪማ ካላገኛችሁ ትንሽየዋን ጥቁሯን ኮረሪማ ይጠቀሙ፣ ግን አወ ትክክለኛውን ነገር ማግኘት ካልቻላችሁ የምትሰሩት የኢትዮጵያ ምግብ ጣዕሙ ኢትዮጵያዊ መምሰል እንዳለበት መርሳት የለባችሁም::
Many recipes we see online for Ethiopian cooking, state the use of cardamon. This is of course correct but the type of these pods differs enormously. In Ethiopian cuisine, the cardamom also known as Korarima, Korerima, False Cardamom and Ethiopian Cardamom, is hugely different in taste, smell and size to its smaller black and green cousins. The smaller black pod used in lots of Indian (Asian) cooking does has a small resemblance and is far closer is taste than the green type. Known as Hill cardamom, Bengal cardamom, greater cardamom, Indian cardamom, Nepal cardamom, winged cardamom, or even brown cardamom, is roughly a eighth of the size as the one used in Ethiopia. The more common green cardamom is much smaller than even its black cousin and in taste, does not even get close to much larger Ethiopian variety. Aframomum corrorima or what we call Korerima is used in many ways in Ethiopian cuisine including Berbere, Mitmita, Nite Kibbeh or Niter Kibe (Spiced butter) as well on occasions in coffee and as a herbal medicine. The importance of Korerima cannot be over stated within Ethiopian Cooking. The bottom line is, when cooking any Ethiopian food, stay away from the green Cardamom, maybe if you just cannot get Korerima use the smaller black Cardamom, but of course if you can get the real deal and make your Ethiopian food taste as it should.
ኮረሪማ
አብዛኞቹ የድረገጽ የኢትዮጵያ ምግብ ማብሰል መምሪያዎች፣ አጠቃለው ኮረሪማ ብለው ይናገራሉ:: በሀሳብ ደረጃ ትክክል ናቸው ግን የፍልፋዩ ነገር እጅግ በጣም ይለያያል፣ ይህም ኮረሪማም ኮረሪማ ተብሎ ቢታወቅም፣ የውሸት ኮረሪማና የኢትዮጵያ ኮረሪማ፣ በብዙ ነገር ይለያያሉ በ ጣዕም፣ በሽታ እና በመጠን ከ ትንሹ ጥቁሩ እና አረንጓዴው አይነቱ ይለያል:: ትንሹና ጥቁሩ ፍልፋይ በአብዛኞቹ የህንድ የማብሰል ሂደት ውስጥ ይጠቀሙታል በትንሹም መመሳሰል አለው በጣዕም ደረጃ ግን ከ አረንጓዴው አይነቱ ምንም መመሳሰል የለውም:: በሌሎች አጠራሮቹም ሂል ኮረሪማ፣ ቤንጋል ኮረሪማ፣ ታላቁ ኮረሪማ፣ የህንድ ኮረሪማ፣ የኔፓል ኮረሪማ፣ ክንፋሙ ኮረሪማ ወይም ቡናማ ኮረሪማ እንኳ በመጠን ደረጃ የኢትዮጵያን ኮረሪማ አንድ ስምንተኛ ነው የሚሆነው:: በብዛት የተለመደው አረንጓዴው ኮረሪማ እንኳ በመጠን ከጥቁሩ ኮረሪማ በጣም ያነሰ ነው በጣዕሙም ቢሆን በጣም ትልቅ ከሆነው የኢትዮጵያ አይነቱ ጋር ምንም መቀራረብ የላቸውም:: አፍራሞሙም ኮረሪማ ወይም እንዲሁ ኮረሪማ ብለን የምንጠራው በኢትዮጵያውያን የምግብ አዘገጃጀት በተለያየ መልኩ ይጠቀሙታል ከነዚህም ውስጥ በበርበሬ፣ በሚጥሚጣ፣ በንጥር ቅቤ እንዲሁም እነደሁኔታው በቡና እና በ እጽዋት መድሀኒት ያገልግላል:: በኢትዮጵያውያን የማብሰል ሂደት ውስጥ የኮረሪማ ጥቅም ሊጋነን አይችልም:: ሊሰመርበት የሚገባው፣ የኢትዮጵያን ምግብ ስታዘጋጁ አረንጓዴ ኮረሪማ ፈጽሞ መጠቀም አያስፈልግም፣ ምናልባት እንኳ ትክክለኛውን ኮረሪማ ካላገኛችሁ ትንሽየዋን ጥቁሯን ኮረሪማ ይጠቀሙ፣ ግን አወ ትክክለኛውን ነገር ማግኘት ካልቻላችሁ የምትሰሩት የኢትዮጵያ ምግብ ጣዕሙ ኢትዮጵያዊ መምሰል እንዳለበት መርሳት የለባችሁም::
No comments:
Post a Comment